// Shoptak styles

Zinek a atopický ekzém u dětí: Jak minerál může ovlivnit stav kůže vašeho dítěte

Jak zinek ovlivňuje zdraví pokožky. Zlepšuje imunitu? A má vliv i na budoucí plodnost našich dětí?

Pojďme se společně podívat jaký má význam tento minerál, a jakou roli v těle zastává.

 

  • Zinek je minerál klíčový pro zdraví dětí i dospělých.
  • Jeho nedostatek může mít různorodé dopady na zdraví. Zejména však u dětí, které jsou ve fázi rychlého růstu a vývoje.

 

Zde jsou některé z hlavních projevů nedostatku zinku u dětí (a nejen u nich)

Jaké jsou viditelné znaky nedostatku zinku. Jak to na těle poznáme?:

Nedostatek zinku může mít různé viditelné znaky, které se mohou projevit na různých částech těla. Zde jsou některé z možných příznaků nedostatku zinku:

  1. Kožní problémy: Nedostatek může vést k suché a šupinaté kůži, vyrážkám, podráždění a dokonce i ekzémům. Tyto projevy mohou být zejména patrné na obličeji, rukou, nohou a v okolí úst.

  2. Vypadávání vlasů: Zinek je důležitý pro zdraví vlasů, a jeho nedostatek může vést k nadměrnému vypadávání vlasů, oslabení vlasů nebo dokonce k poruchám v růstu vlasů.

  3. Zhoršené hojení ran: Zinek je klíčový pro proces hojení ran a regeneraci tkání. Nedostatek zinku může vést k pomalému hojení ran, podráždění a tvorbě jizev.

  4. Slabost nehtů: Nedostatek může vést ke křehkým, lámavým nehtům nebo k jejich pomalému růstu. Častý projev jsou bílé obláčky na nehtech. 

  5. Problémy s chuťovými smysly: Nedostatek zinku může vést k poruchám chuti a čichu. Lidé s nedostatkem zinku mohou mít sníženou chuť k jídlu nebo náchylnost k chuťovým změnám.

  6. Problémy s očima: Nedostatek se také projevuje pocitem suchosti, podráždění očí nebo jako zhoršená adaptace světlo-tma.

-> Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky nemusí být vždy způsobeny pouze nedostatkem zinku a mohou být spojeny i s jinými faktory. Pokud si všimnete některého z těchto příznaků u sebe nebo u svého dítěte, je dobré jít hlouběji a konzultovat to s lékařem. Lékař může provést vyšetření a případně doporučit testování hladiny zinku v těle.

Výzkumy a zajímavosti:

  1. Výzkum publikovaný v časopise "Pediatrics" zjistil, že nedostatek zinku je spojen s vyšším rizikem infekcí horních dýchacích cest u dětí. Studie také naznačuje, že doplnění zinku může pomoci snížit četnost a závažnost těchto infekcí.

  2. Studie provedená na University of Illinois zjistila, že nedostatek zinku u dětí může negativně ovlivnit růst a vývoj mozku, což může mít dlouhodobé dopady na jejich kognitivní funkci a schopnost učení.

  3. Zajímavost: Zinek je také důležitý pro správnou funkci chuťových receptorů. Nedostatek zinku může vést k poruchám chuti, až nechutenstvím, což může dětem znepříjemnit jídlo a vést k dalším komplikacím spojeným s nedostatečným příjmem živin.

-> Nedostatek zinku u dětí může mít široké dopady na jejich zdraví a vývoj.

-> Je důležité zajistit, aby děti dostávaly vyváženou stravu, která jim poskytuje potřebné živiny včetně zinku.

-> V případě podezření na nedostatek zinku je vhodné zařadit suplementy, které jsou o zinek obohacené. Například Fruit Gummies Boost Immunity

či   Fruit Gummies Skin, Hair & Nails

 

 

Proč je zinek pro tělo tak důležitý a jaký vliv má na různé aspekty zdraví?

1. Zinek a zdraví dětí:

Projevy nedostatku zinku u dětí:

  • Problémy s růstem a vývojem: je klíčový pro buněčnou diferenciaci a růst. Jeho nedostatek může vést k opožděnému růstu u dětí.

  • Oslabený imunitní systém: má klíčovou roli ve funkci imunitního systému. Nedostatek zinku může zvýšit náchylnost k infekcím u dětí, což zahrnuje častější nachlazení, chřipku a další infekce. Jeho nedostatek může vést k poruchám imunitní odpovědi, což může ovlivnit i stav kůže u dětí s ekzémem.
  • Problémy s hojením ran: je nezbytný pro správné hojení ran a regeneraci tkání. Jeho nedostatek může vést k pomalému hojení drobných poranění a odřenin u dětí.
  • Poruchy chuti: Nedostatek zinku může ovlivnit chuť k jídlu u dětí, což může vést k problémům s příjmem potravy a následně k dalším komplikacím spojeným s nedostatkem živin.
  • Problémy s koncentrací a pamětí: hraje roli v neurotransmisi a kognitivní funkci. Jeho nedostatek může ovlivnit kognitivní výkonnost u dětí, což se může projevit jako obtíže s koncentrací a pamětí.

->  Občas bývá problém, že v nedostatku byla už nastávající maminka a dítě se s tímto nedostatkem už narodí. Pokud je stále kojeno, je nasnadě zamyslet se nad suplementací kojící matky - aby měla dostatek pro sebe ale i miminko. 

 

2. Zinek a ekzémy:

Nedostatek zinku má přímí vliv na zhoršení stavu ekzémů u dětí, a to hned z několika hledisek:

    • Antioxidační účinky: Zinek působí jako antioxidant, což znamená, že chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a oxidativním stresem. To může pomoci chránit kůži před předčasným stárnutím, vráskami a dalšími známkami poškození. A jestli si říkáte jak to může souviset s dětmi, tak věřte, že souvisí. Protože pokožka se sklonem k suchosti stárne mnohonásobně rychleji než-li jiný typ.

    • Podpora hojení ran: Zinek je nezbytný pro syntézu kolagenu, bílkoviny, která je důležitá pro strukturu a pevnost kůže. Tím, že podporuje tvorbu kolagenu, může zinek přispívat k rychlejšímu hojení ran a léčbě drobných poranění a podráždění kůže.

    • Regulace zánětu: Zinek má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci snižovat záněty v kůži. To může být užitečné při léčbě akné, ekzémů a jiných kožních problémů spojených se zánětem.

    • Ochrana před slunečním zářením: Jak víme zinek je součástí přírodních opalovacích přípravků. Díky svým vlastnostem může poskytovat ochranu před slunečním zářením tím, že působí jako fyzický blokátor UV paprsků (odráží je). To může pomoci snižovat riziko popálení sluncem, předčasného stárnutí kůže a vzniku kožních nádorů.

    • Antimikrobiální účinky: Zinek má také antimikrobiální vlastnosti, které mohou pomoci bojovat proti bakteriím a plísním na povrchu kůže. Proto je tak ceněným pomocníkem při kvasinkové a jiné infekci kůže. Tím může přispívat k udržení čisté a zdravé pokožky.

    -> Tyto mechanismy ukazují, jak důležitou roli zinek hraje ve zdraví kůže a jak může pomoci při prevenci a léčbě různých kožních problémů. 

  • Vámi oblíbené produkty > ZINKOVÉ MASTI <

3. Zinek a plodnost:

  • Hraje důležitou roli ve zdraví reprodukčního systému a může mít vliv na budoucí plodnost jak u mužů, tak u žen. Zde jsou některé způsoby, jakými zinek může ovlivnit plodnost:

    1. Produkce spermií: Je nezbytný pro tvorbu a správnou funkci spermií u mužů. Nedostatek zinku může vést k poruchám spermatogeneze a snížení množství a pohyblivosti spermií.

    2. Funkce vaječníků: U žen má zinek vliv na ovulaci a správnou funkci vaječníků. Nedostatek zinku může vést k poruchám ovulace a snížení plodnosti.

    3. Hormonální rovnováha: Zinek je zapojen do regulace hormonálních procesů, které jsou důležité pro reprodukci u obou pohlaví. Nedostatek může narušit hormonální rovnováhu a ovlivnit reprodukční funkce.

    4. Ochrana před oxidativním stresem: Má antioxidační vlastnosti a chrání buňky reprodukčního systému před poškozením způsobeným oxidativním stresem. Nedostatek zinku může zvýšit citlivost buňek na poškození a snížit jejich funkci.

    5. Riziko neplodnosti: Některé studie naznačují, že nedostatek zinku může být spojen s vyšším rizikem neplodnosti u obou pohlaví.

 

-> Proto je důležité zajistit, aby naše děti (budoucí rodiče) dostávali dostatečné množství zinku ve své stravě nebo prostřednictvím doplňků stravy, pokud je to nutné. Dobrá výživa a zdravý životní styl mohou pomoci udržet optimální úroveň zinku v těle a podpořit reprodukční zdraví a plodnost i do jejich budoucnosti.

4. Zinek a zdraví trávicího systému:

Vliv zinku na zdraví a kvalitu sliznic gastrointestinálního traktu (GIT): 

  • Sliznice GIT jsou klíčové pro správné trávení, vstřebávání živin a ochranu těla před patogenními mikroorganismy a toxiny. Zde jsou některé způsoby, jakými zinek ovlivňuje kvalitu a funkci sliznic:
    • Integrita sliznic: Zinek je nezbytný pro udržení integrity sliznic gastrointestinálního traktu. Pomáhá při obnově a opravě buněk sliznic, což je důležité pro udržení celistvosti sliznice a ochranu před pronikáním patogenních látek do těla.

    • Imunitní funkce: Zinek má vliv na imunitní funkci sliznic gastrointestinálního traktu. Pomáhá při produkci imunitních buněk a protilátek, které chrání tělo před infekcemi a záněty. Nedostatek zinku může oslabit imunitní reakce sliznic a zvýšit náchylnost k infekcím.

    • Zánět a hojení: Zinek má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat záněty v gastrointestinálním traktu a podporují hojení poškozených sliznic. Nedostatek zinku může vést k chronickým zánětlivým stavům a zpomalit proces hojení ran a léčby sliznic.

    • Regulace trávení: Zinek je zapojen do regulace trávicích enzymů a procesů trávení. Nedostatek zinku může vést k poruchám trávení, jako je nadýmání, průjem nebo nevolnost.

    Zejména u lidí s chronickými střevními onemocněními, jako je Celiakie, Crohnova choroba nebo Ulcerózní kolitida, je důležité zajistit dostatečný příjem zinku, aby se podpořilo zdraví sliznic a minimalizovaly se symptomy onemocnění. Zinek je běžně obsažen v různých potravinách, jako jsou maso, mořské plody, ořechy a semena, a může být také doplňován formou doplňků stravy, pokud je to nutné.

     

    -> Zinek je esenciální minerál (je potřeba získávat stravou či doplňky).

    * Co se týče vstřebávání zinku, některé minerály a vitamíny mohou ovlivnit jeho absorpci:

    • Vitamín C: Kyselina askorbová, známá jako vitamín C, může zlepšit vstřebávání zinku. Může pomáhat při vytváření komplexů s zinkem, které jsou lépe absorbovány v tenkém střevě.

    • Bílkoviny: Některé bílkoviny, zejména aminokyseliny methionin a cystein, mohou podporovat vstřebávání zinku.

    • Vitamín D: Některé studie naznačují, že vitamín D může hrát roli ve vstřebávání zinku.

    • Vitamín A: Vitamín A je také spojován s lepším vstřebáváním zinku.

    • Fytáty: Naopak, fytáty (kyseliny fytové), které jsou obsaženy v některých rostlinných potravinách, mohou snižovat vstřebávání zinku. Proto může být doporučeno omezit konzumaci potravin bohatých na fytáty ve stejném jídle s potravinami bohatými na zinek.

    • Vápník a železo: Vysoké dávky vápníku a železa mohou interferovat s vstřebáváním zinku, takže je doporučeno nebrat tyto minerály ve vysokých dávkách současně s doplňky zinku.

    Je důležité dodržovat vyváženou stravu, která obsahuje dostatečné množství zinku a dalších nutričních látek, a v případě potřeby můžete uvažovat o doplňcích stravy podle doporučení lékaře či nutričního specialisty.

     
    Jaké potraviny obsahují fytáty? A jak mohou ovlivňovat vstřebávání zinku.

     

    Kyseliny fytové, známé také jako fytáty, jsou organické sloučeniny nacházející se v rostlinných potravinách. Tyto sloučeniny mají tendenci vázat minerály, jako je zinek, vápník, železo a další, což může ovlivnit jejich vstřebávání v těle. Níže jsou uvedeny některé potraviny bohaté na fytáty:

    1. Celozrnné obiloviny: Včetně celozrnného chleba, celozrnných těstovin, celozrnných cereálií a ovesných vloček.

    2. Luštěniny: Například fazole, čočka, hrách a sójové produkty.

    3. Ořechy a semena: Včetně vlašských ořechů, mandlí, lískových ořechů, slunečnicových semen a dýňových semen.

    4. Pšeničné klíčky: Ty jsou bohaté na fytáty, protože obsahují vysoké množství rostlinných sloučenin.

    5. Hnědá rýže: Hnědá rýže má také vyšší obsah fytátů než bílá rýže, protože fytáty jsou koncentrovány ve vnější vrstvě rýže.

    -> I když jsou tyto potraviny bohaté na fytáty, je důležité si uvědomit, že fytáty mají výhody i nevýhody. Zatímco mohou snižovat vstřebávání některých minerálů, jako je zinek, také mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti a mohou přispívat k prevenci některých onemocnění, jako je rakovina. Vyvážená strava a rozmanitost v jídelníčku mohou pomoci minimalizovat potenciální negativní účinky fytátů na vstřebávání minerálů.

5. Doporučení pro optimální příjem zinku:

    1. Doplňování zinku: Pokud má dítě ekzém spojený s nedostatkem zinku, můžete jít tomu naproti doplněním zinku ve formě doplňků stravy. 

    2. Doporučené denní dávky: Denní doporučená dávka zinku pro děti se liší podle věku a životního stylu dítěte. Zde jsou obecné doporučené dávky zinku pro děti: 

      • Kojenci (0-6 měsíců): cca. 2 mg zinku denně.
      • Batolata (7-12 měsíců): cca. 3 mg zinku denně.
      • Děti (1-3 roky): cca. 3-5 mg zinku denně.
      • Děti (4-8 let): cca. 5-7 mg zinku denně.
      • Děti a dospívající (9-13 let): cca. 8-11 mg zinku denně.

      Tyto doporučené dávky jsou orientační a mohou se lišit v závislosti na individuálních potřebách dítěte a jeho zdravotním stavu. Je důležité zajistit, aby děti dostávaly dostatečné množství zinku ve stravě, aby podpořily jejich růst, vývoj a zdraví.

    3. Formy zinku: Existuje několik různých forem zinku dostupných ve formě doplňků stravy, včetně zinkových tablet, kapslí, gummies, kapek, sirupů a prášků. Každá forma má své vlastní výhody a může být vhodnější pro různé jedince.

    4. Spoluúčastníci: Kromě doplňování zinku může být důležité zajistit vyváženou stravu, která obsahuje potraviny bohaté na zinek. Mezi tyto potraviny patří maso, mořské plody, ořechy, semena, celozrnné obiloviny a mléčné výrobky.

    5. Individuální faktory: Důležité je také zohlednit individuální faktory dítěte - jako je věk, váha, životní styl a další zdravotní stav. Některé děti mohou potřebovat vyšší dávky zinku nebo jiné formy léčby v závislosti na závažnosti jejich ekzému a dalších faktorech.

    6. Konzultace s lékařem: Před začátkem doplňování vyšších dávek zinku je důležité konzultovat s lékařem nebo dermatologem. Lékař může provést vyšetření a doporučit vhodnou dávku a formu zinku pro konkrétního pacienta na základě jejich individuálních potřeb a zdravotního stavu.

    7. Individuální variabilita: Je důležité si uvědomit, že každý jedinec je jedinečný a reaguje odlišně na různé živiny a léčebné metody. Někteří jedinci mohou mít prospěch z doplňování zinku, zatímco u jiných nemusí být dopad tak výrazný.

 

Pokud jste dočetli článek až sem, tak už víte o důležitosti zinku pro celkové zdraví vašeho dítěte, ale možná i u sebe 😉

🙏Ráda bych vám pogratulovala za to, že jste jedni z mála rodičů, kteří hledají cesty. A věřím, že tento článek poskytuje užitečné informace o projevech nedostatku zinku u dětí, ale i možností jak to řešit.

Na závěr chci jen dodat poslední - Buďte vždy pozorní k potřebám živin vašich dětí, aby měly optimální podmínky pro zdravý růst a vývoj. Ať mohou prožívat dětství v plné síle.💖

 

S láskou, Míša

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz