// Shoptak styles

Jak poznám, co není už jen ekzém?

Velmi častá otázka a dříve mi zněla v hlavě celkem často.

 

 

Také se Vám stává, že vidíte a cítíte, že daný projev na pokožce už není jen ekzém.

A tak v naději v rozřešení navštívíte se svým dítětem pediatra či dermatologa.

Tam se však dost často a suše odvětí "to je atopický ekzém", automaticky předepisují kortikosteroidy a víc se neřeší?

Vy poté odcházíte spíše s více otázkami, než-li odpověďmi?

 

Bohužel realita je taková a dosti běžná.

 

Pokud se mýlím, jste šťastlivci, kteří jste našli osvíceného lékaře, kterého doopravdy zajímáte. A já Vám mohu pouze gratulovat a dát Vám radu: Držte se ho!

Pro ty méně šťastné jsem zde udělala malý přehled toho, co u atopického ekzému mohou být přidružené obtíže a je potřeba s nimi náležitě zacházet, jinak než s běžným ekzémem.

 

"Pouze pochopení, pomáhá k uzdravení."

Jak na vědomé stránce (hledání alternativ), tak i té nevědomé (uklidnění se).

 

Zde je máte:

KVASINKOVÁ INFEKCE

Infekce typická svými kruhovými ložisky. S úporným svěděním a začervenáním, po omytí a promazáním. 

Kvasinka je náš běžný "obyvatel" pokožky. Která velmi ráda využije situace, když se sníží imunita - například vlivem běžného infektu, stresem, nedostatku spánku či důležitých vitamínů a minerálů. Vnitřní mikrobiom ztratí svou vitalitu a odolnost. S tím jde ruku v ruce i vnější mikrobiom pokožky a úrodná půda kvasinky je na světě. Mimo to, pH atopického člověka je trochu jiné - vlivem narušené ochranné funkce pokožky, než-li u toho zdravého. A kvasince se zde velmi dobře daří. Proto je důležité podniknout kroky k posílení imunity a následně kvasinku vyhladovět, aby se dala na ústup.

 

INFEKCE ZLATÝM STAFYLOKOKEM

 

Zlatý stafylokok u atopického ekzému není žádnou novinkou, avšak komplikací. Kůže atopiků je kolonizovaná až v 90% případů Staphylococus aureus. Kde pouze čeká na vhodné prostředí - rozškrábaná místa, absence určité antibakteriální funkce kožních ceramidů a peptidů, které vedou k vysušování pokožky, čímž vede ke svědění a škrábání - kruh se uzavírá. 

Infekce zlatým stafylokokem je stav pokožky, s typickým mokvajícím projevem se "zlato-žlutými" šupinami.

Horší forma zlatého stafylokoka je její rezistentní kmen, tzv. MRSA. Ta je rezistentní na spoustu běžných antibiotik. Proto je důležité vyšetření stěrem infikované rány, aby v laboratoři vykultivovali, na která antibiotika je citlivý a poté bude léčba úspěšnější.

Především s touto infekcí si není radno zahrávat a léčit na vlastní pěst!

Zde vřele doporučuji návštěvu dermatologa a kompletní vyšetření.

 

VEDLEJŠÍ ÚČINKY LÉČBY KORTIKOSTEROIDY (RSS - Red Skin Syndrome)

 

Red Skin Syndrom nebo-li syndrom červené kůže je jiný název pro lokální steroidní závislost.

Podle americký vědců z WHO, která hodnotila více než 1500 pacientů, zjistila že "zhoršující problém" je způsoben kortikosteroidy (topické steroidy) a ne nekontrolovatelným ekzémem. Základem zarudnutí kůže pozorovaného u těchto pacientů je zvýšení hladin oxidu dusnatého v krvi."

A co dělá zvýšený oxid dusnatý v krvi? Rozšiřuje krevní cévy a tím zvyšuje průtok krve do kůže, což způsobuje, že kůže vypadá červeně. Toto, spojené s vyrážkou, jako je ekzém, je syndrom červené kůže.

 

ZÁVISLOST A ABSTINENČNÍ PŘÍZNAKY NA KORTIKOSTEROIDECH (TSA - Topical Steroid Addiction, TSW - Topical Steroid Withdrawal)

 

Typické příznaky u závislosti na kortikosteroidové léčbě, buďto lokálními masti, možno i v kombinaci s intravenózní či tabletovou formou. Jsou nateklé a červené oční víčka, časté záněty spojivek, celotělové kožní projevy, extrémní svědivost, extrémní suchost, či mokvání mimo běžné lokace ekzému. Projevy jiné než běžný ekzém. Takzvané "sněžení", kdy se při sebemenším pohybu či doteku pokožky sypou šupinky suché pokožky, přitom je pokožka velice jemná a zranitelná. Může velice intenzivně reagovat na jakékoliv ošetření či nikoliv. Může bolet i jen dotek. Během dne se může střídat projev na pokožce extrémní suchostí a mokváním. Lymfatický systém bývá velmi zatížen a vznikají otoky různých částí těla, může vést i k syndromu měsíčkovitého obličeje. Bývá velmi narušený spánkový cyklus. 

 

 

Stručně řečeno, tyto projevy mohly mít spouštěč atopický ekzém. Ale nyní je potřeba těmto projevům věnovat jedinečnou pozornost.

Nyní je pouze na Vás, jak se k těmto projevům postavíte a budete je řešit.

 

Přeji Vám mnoho zdaru a nezapomeňte, kdybyste potřebovali pomoct při Vaší cestě.

Jsem tady pro Vás.

Můžeme se spolu spojit na Rychlo konzultaci či rovnou na Individuální konzultaci.

 

Vaše "máma" Míša

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj:

  • vlastní zkušenost
  • článek FN Plzeň, Mudr. Gutová a Mudr. Liška,  na téma "Atopický ekzém a specifické IgE protilátky proti stafylokokovým enterotoxinům u dětí"
  • Eczemalife.com - článek o Red Skin Syndromu
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz